Omgevingsvisie

De omgevingsvisie is een visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving van de gemeente. Iedere gemeente maakt een omgevingsvisie. Het is het belangrijkste visiedocument dat richting geeft aan ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente. Deze ontwikkelingen kunnen ook plaatsvinden in de openbare ruimte.

De omgevingsvisie is een abstracte visie. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om uitspraken uit de omgevingsvisie te vertalen in concrete HIOR-richtlijnen. Tegelijkertijd geeft de omgevingsvisie wel een duidelijke koers mee voor de inrichting van de openbare ruimte. De belangrijkste inhoud van de omgevingsvisies van Woerden en Oudewater worden hieronder kort weergegeven. Daarnaast zijn concretere uitspraken uit de omgevingsvisie over de inrichting van de openbare ruimte vertaald naar HIOR-richtlijnen.

Omgevingsvisie Woerden

De kernambitie van Woerden is om een vitale, duurzame, sociaal-inclusieve en veilige leefomgeving te borgen en te ontwikkelen, met als ankerpunt haar eigen identiteit binnen de regio (p. 36).

Het Waardenkader uit de omgevingsvisie beschrijft de kernkwaliteiten van Woerden en waar de gemeente voor staat. Het waardenkader beschrijft de identiteit, uitgangspunten en waarden van de gemeente. Er zijn zeven waarden die Woerden karakteriseren (p. 28-35):

  • Sociaal en ondernemend
  • Vitale en veerkrachtige kernen en wijken
  • Hoogwaardige voorzieningen en centrum voor de regio
  • Bereikbaarheid
  • Duurzaam en toekomstbestendig
  • Cultuurhistorie
  • Landschap van het Groene Hart

Deze waarden worden concreet gemaakt aan de hand van vier ontwerpprincipes:

Meervoudig ruimtegebruik
De ruimte is schaars. Daarom wordt de beschikbare ruimte nooit gebruikt voor het toevoegen van één enkele waarde. Het is bijvoorbeeld niet voldoende om een gebied alleen economisch te ontwikkelen. Meervoudig ruimtegebruik gaat uit van het benutten van de ruimte voor meerdere functies in de boven- en ondergrond tegelijkertijd, zodat er een combinatie plaatsvindt van bijvoorbeeld landschap, watersysteem, werken, energie en mobiliteit. Hierbij houden we rekening met zowel de ondergrond als de lucht (p. 34).
Flexibiliteit
Flexibiliteit in gebruik en in functie moet mogelijk zijn. Nieuwe technologie voor mobiliteit, verstedelijking en landelijk gebied bieden nieuwe mogelijkheden en leveren ook nieuwe vragen op. Het is daarom van belang om ontwikkelingen te zien als tijdelijk en rekening te houden met de toekomstige opgaven voor een gebied. Dat maakt keuzes in de toekomst makkelijker (p. 34).
Gebiedsgericht en met menselijke maat
Hoe we een gebied inrichten, moet passen bij de identiteit, de kenmerken en de kwaliteiten van dat gebied. Ook moet het aansluiten bij de plaatselijke gebiedskenmerken en behoeftes en leefwereld van de inwoners. Dit draagt bij aan de vitaliteit van het gebied (p. 35).
Gezonde leefomgeving
Gezondheid van mens en natuur staat centraal in de bebouwde omgeving. We zorgen voor een gezonde kwaliteit van de leefomgeving. Ook moet de omgeving uitnodigen om te bewegen, elkaar te ontmoeten en het groen te beleven (p. 35)

De kernambitie van Woerden wordt uitgewerkt in een visie op hoofdlijnen en een visie per thema. De visie op hoofdlijnen wordt verwoord in vijf verhaallijnen:

  1. Beheerste groei en transformatie, omwille van onze vitaliteit (p. 37).
  2. Goede bereikbaarheid en verbondenheid met de regio, voor een betere leefkwaliteit (p. 41).
  3. Een duurzaam, vitaal en toegankelijk landschap (p. 42).
  4. Groene scheg als stedelijk uitloopgebied (p. 42).
  5. Een gebieddsgerichte benadering voor duurzame, veilige, gezonde en sociaal-inclusieve wijken (p. 43).

De visie per thema beschrijft de volgende uitgangspunten:

  • De kerndoelstelling op het gebied van wonen is voldoende beschikbare, betaalbare en geschikte woningen voor al onze inwoners, met voldoende voorzieningen in de directe omgeving, en een ruimtelijk aantrekkelijke woonomgeving die past bij de Woerdense identiteit (p. 55).
  • De kerndoelstellingen op het gebied van werken zijn:
    • Koester bestaande werklocaties: herstructureren en intensiveren van bedrijventerreinen.
    • Ruimte voor lokale economische groei: op zoek naar nieuwe bedrijventerreinen.
    • Een vitale binnenstad: creeer dé ontmoetingsplek van Woerden met een optimale ontwikkeling van het voorzieningenniveau.
    • Behoud goede voorzieningen voor levendige wijken en toekomstbestendige dorpskernen.
  • De kerndoelstelling op het gebied van mobiliteit is om Woerden leefbaar, veilig en bereikbaar te houden (p. 77).
  • De kerndoelstelling op het gebied van landbouw, natuur en recreatie is om het buitengebied van woerden, het landschap van het Groene Hart, op een duurzame manier te onderhouden en te benutten (p. 85).
  • De kerndoelstelling op het gebied van klimaatadaptatie is om in 2050 klimaatbestendig te zijn en daarmee aan te sluiten op de doelen van de rijksoverheid (p. 98).

Alle ambities, waarden, visies en kerndoelstellingen worden in de omgevingsvisie uitgewerkt. Soms abstract en geldend voor de gehele gemeente, soms concreet en geldend voor een specifieke plek. Weten wat de omgevingsvisie voor uw project betekent? Raadpleeg de omgevingsvisie via https://ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0632.SV00001-0001/d_NL.IMRO.0632.SV00001-0001.pdf

Omgevingsvisie Oudewater

De kernambitie van Oudewater is om een vitale, duurzame, sociale en inclusieve (gezonde) en veilige woon-, werk-, en leefomgeving te borgen en te ontwikkelen (p. 32).

Het Waardenkader uit de omgevingsvisie beschrijft het karakter en de identiteit van Oudewater. Het Waardenkader is doorslaggevend bij keuzes op het gebied van landschap, ecologie, wonen, economie, mobiliteit en energie. Er zijn vijf waarden die Oudewater karakteriseren (p. 28-31):

  • Kleinschaligheid
  • Pracht & Trots
  • Markant & Levendig
  • Groene Oase in de luwte van verstedelijking
  • Ondernemend, Saamhorig & Zelfredzaam

Deze waarden worden concreet gemaakt aan de hand van twee ontwerpprincipes:

De schaal van Oudewater
We richten ons op kleinschaligere, fijnmazige ruimtelijke ontwikkelingen die aansluiten op bestaande kwaliteiten en die leiden tot vergroting van de kwaliteit van ruimtelijke en sociale structuren (p. 31).
Landschap, natuur en milieu als basis
Wanneer we ruimtelijke ontwikkelingen ontwerpen, worden deze geënt op de landschapskwaliteiten en vormen bodem- en watersysteem, natuur en milieu een natuurlijke ruimtelijke structuur en ‘onderlegger’ (p. 31).

De kernambitie van Oudewater wordt uitgewerkt in een visie op hoofdlijnen en een visie per thema. De visie op hoofdlijnen beschrijft de volgende uitgangspunten (p. 32-37):

  1. Kleinschalige groei omwille van onze vitaliteit
  2. Innige band met het landschap
  3. Vitale, gezonde, veilige en sociale wijken en kernen
  4. Passende en duurzame economie

De visie per thema beschrijft de volgende uitgangspunten:

  • De kerndoelstelling op het gebied van wonen is: in de gemeente Oudewater willen we zorgen voor voldoende beschikbare, betaalbare en geschikte woningen voor al onze inwoners (p. 50).
  • De kerndoelstelling op het gebied van werken is om een goed vestigingsklimaat te creëren voor bedrijven uit Oudewater (p. 60).
  • De kerndoelstelling op het gebied van mobiliteit is om Oudewater leefbaar, veilig en bereikbaar te houden (p. 68).
  • De kerndoelstelling op het gebied van landbouw, natuur en recreatie is om het buitengebied van Oudewater op een duurzame manier te onderhouden en te benutten (p. 71).
  • De kerndoelstelling op het gebied van klimaatadaptatie is om in 2050 klimaatbestendig te zijn en daarmee aan te sluiten op de doelen van de rijksoverheid (p. 78).

Alle ambities, waarden, visies en kerndoelstellingen worden in de omgevingsvisie uitgewerkt. Soms abstract en geldend voor de gehele gemeente, soms concreet en geldend voor een specifieke plek. Weten wat de omgevingsvisie voor uw project betekent? Raadpleeg de omgevingsvisie via https://ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0589.SV00002-0001/d_NL.IMRO.0589.SV00002-0001.pdf